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Did You Know...?

JOINT VENTURE ARRANGEMENTS 
BETWEEN IRC SECTION 501(C)(3) 
ENTITIES AND FOR-PROFIT ENTITIES

A recurring question that arises among 
IRC Section 501(c)(3) organizations, 
especially tax-exempt hospitals, is 
whether they would jeopardize their 
IRC Section 501(c)(3) status if they 
hold a general partnership interest in 
either a general or limited partnership 
in which one or more of the other 
partners, whether general or limited, 
are for-profit entities. At one time, the 
IRS would automatically revoke the 
tax-exempt status of the tax-exempt 
general partner if it even entered into 
such an arrangement. Lately, the IRS 
has, however, abandoned its automatic 

articulated by the IRS in Rev. Rul. 98-15, 
and subsequently modified in Rev. Rul. 
2004-51. Historically, at least prior to 
1979, the IRS regularly revoked the IRC 
Section 501(c)(3) status of tax-exempt 
organizations that became a general 
partner in either a general or limited 
partnership in which one or more for-
profit entities or individuals were the 
other partners.  The IRS followed this 
policy in the belief that the tax-exempt 
general partner would operate the 
partnership, at least to some extent, for 
the benefit of the for-profit partners, i.e., 
for private rather than for public interests.

This attitude started to change with the 
U.S. Tax Court’s decision in Plumstead 
Theatre Society, Inc. v. Commissioner, 74 
T.C. 1324 (1980), aff’d per curiam 675 
F2d 244 (9th Cir. 1982).

Q: What were the facts and the 
holding in the Plumstead Theatre 
Society, Inc. case?

A: Plumstead Theatre Society, Inc. 
(“Plumstead”) was an IRC Section 501(c)
(3) organization organized to promote the 
arts through its promotion of dramatic 
theater productions. In an effort to raise 
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revocation policy as long as some fairly 
strict guidelines are followed. These 
guidelines are discussed below. 

Q: As of today, can an IRC Section 
501(c)(3) organization lose its 
IRC Section 501(c)(3) status if it 
becomes a general partner in 
either a general partnership or 
limited partnership in which one 
or more of the other partners are 
for-profit entities?

A: Yes, but only if it fails to abide 
by some fairly strict guidelines first 
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funds for the production of a new play 
entitled “First Monday in October”, 
it formed a limited partnership, in 
which it was the sole general partner 
and two individuals and a for-profit 
business corporation were the limited 
partners. Plumstead contributed to the 
partnership a portion of its intellectual 
rights in the play for its 36.5% general 
partnership interest and the limited 
partners all contributed cash for their 
63.5% limited partnership interests. 
Each of the partners’ equity interests 
in the partnership was commensurate 
with the value of their respective capital 
contributions to the partnership.
The IRS had initially sought to deny 
Plumstead’s application for IRC Section 
501(c)(3) status on the grounds 
that Plumstead’s participation in the 
partnership caused it to be operated for 
private rather than public interests (a 
key prerequisite for IRC Section 501(c)
(3) status). The Tax Court disagreed with 
the position of the IRS for the following 
reasons:
	
•	 Plumstead’s syndication of an equity 

interest in one of its assets was not 
the same as an assignment of an 
equity interest in Plumstead itself;

•	 The partnership was created solely as 
a means of raising capital to further 
the exempt purpose of Plumstead;

•	 Plumstead’s transactions with the 
partnership and the other partners 
were at “arm’s length” and 
commercially reasonable; and

•	 The limited partners had no control 
over the way Plumstead operated or 
managed the partnership (and, as 
demonstrated below, this last factor 
has been emphasized by the IRS in 
approving subsequent joint venture 
arrangements).

Q: Did the IRS offer any formal 
guidance on how it would analyze 
joint ventures with for-profit 
entitles after the Plumstead 
decision?

A: Yes. Between 1982 and 1998, the 
IRS issued a stream of General Counsel 
Memoranda (GCM) that reflected the 
response of the IRS to the holding in 
Plumstead. In those GCMs, the IRS 
basically took the position that an 
IRC Section 501(c)(3) organization’s 
participation in a partnership with 
for-profit entities would be permissible 
under IRC Section 501(c)(3) if the 
organization could demonstrate that 
(1) the business of the partnership 
furthers a charitable or other exempt 
purpose of the organization, and (2) 
under the partnership agreement, 
the organization is being operated 
exclusively for its exempt purpose and 
not for the private benefit of the other 
partners.

Then, in 1998, the IRS published Rev. 
Rul. 98-15 in which it formalized its 
position on this issue. In that Ruling, 
the IRS stated that, with respect to a 
tax-exempt organization serving as 
a general partner in a partnership, 
the organization’s IRC Section 501(c)
(3) status was at risk unless the 
organization could demonstrate that 
the following requirements were met:

•	 Participation in the partnership 
furthers a charitable purpose of the 
exempt organization; and

•	 while it is not necessary for the 
exempt organization to actively 
manage and control the assets 
and activities of the partnership, 
the partnership agreement must 
nevertheless permit the exempt 
organization the  exclusive right 
to exercise ultimate control over 
the assets and activities of the 
partnership; and

•	 if a private party is allowed to control 
or use the exempt organization’s 
assets or activities for the benefit 
of the private party, such benefit 
must only be incidental to the 
accomplishment of the organization’s 
exempt purposes.

Q: Did Rev. Rul. 98-15 provide 
examples of how these guidelines 
were to be applied?

A: Yes. Rev. Rul. 98-15 applied these 
guidelines to two fact patterns, both 
of which involved acute care hospitals 
that were each IRC Section 501(c)(3) 
organizations. 

Q: What lessons can we learn from 
the IRS analysis of these two fact 
patterns?

A: The first fact pattern in Rev. Rul. 
98-15  was determined not to adversely 
affect the IRC Section 501(c)(3) status 
of the acute care hospital since the 
partnership’s operations were found to 
be furthering the hospital’s charitable 
purpose. Indeed, such charitable 
purpose was expressly stated in the 
partnership’s partnership agreement. 
Furthermore, although the day-to-
day management of the partnership 
was contracted out to a private third 
party, the IRS determined that the 
hospital retained the exclusive rights 
to ultimately control the management 
and operation of the newly formed 
partnership. 

The second fact pattern is similar in 
most respects to the first fact pattern 
except as to (1) the stated purpose 
of the partnership as recited in the 
partnership agreement, and (2) the 
control issue. With regard to the stated 
purpose of the partnership, the IRS 
was troubled that it did not expressly 
recite the charitable nature of the 
partnership’s operations. With regard 
to the control issue, the IRS was also 
troubled by the fact that the hospital 
shared control of the partnership’s 
operations on an equal basis with the 
for-profit entity. As a result of these 
two differences in the structure and 
intended operation of the partnership, 
the IRS ruled that the hospital would 
be unable to “establish that it is neither 
organized nor operated for the benefit 
of private interests”.  Accordingly, 
under the second fact pattern, the IRS 
would revoke the IRC Section 501(c)
(3) status of the hospital when if forms 
the partnership, contributes assets to 
the partnership, and then serves as the 
general partner of the partnership. 

Continued from Page 1... 
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Q: What is the most recent IRS 
guidance on the ability of an IRC 
Section 501(c)(3) organization to 
serve as a general partner in a 
partnership that has one or more 
for-profit partners? 

A: Rev. Rul. 2004-51 appears to be the 
most recent formal IRS guidance on 
this issue.

In that Ruling, a tax-exempt university 
formed an LLC (treated as a partnership 
for federal income tax purposes) 
with a for-profit corporation for the 
purpose of expanding the reach of the 
university’s teacher training seminars. 
Each partner held a 50% ownership 
interest in the LLC.

The LLC’s Operating Agreement 
provided that the LLC would be 
managed by a 6-member Board of 
Directors, with each partner permitted 
to choose 3 of the 6 members. The 
LLC’s teacher training seminars are 

run the same as the seminars hosted 
by the university on its campus with 
the seminar teachers being teachers 
already employed by the university. 
The university is granted the exclusive 
right to set the curriculum, training 
materials, and instructors for the 
seminars and the for-profit entity is 
granted the exclusive right to select 
the locations for the seminars and the 
hiring of the non-teacher personnel 
needed to hold the seminars. The 
IRS assumed that the university’s 
participation in the LLC would be 
considered to be an insubstantial part 
of its overall exempt activities.

Based on these set of facts, the IRS 
had little difficulty in finding that 
the activities of the LLC contributed 
importantly to the accomplishment of 
the university’s exempt purpose and 
that the activities were substantially 
related to such purposes. Accordingly, 
the IRS held that the university’s 
status as an IRC Section 501(c)(3) 

organization would not be adversely 
affected by its participation in the 
LLC. The fact that the university did 
not retain exclusive control over the 
operations of the LLC, by virtue of only 
having an equal representation in the 
LLC’s Board of Directors, was not even 
mentioned by the IRS.
It seems therefore, that the IRS is 
becoming more flexible in scrutinizing 
joint ventures between tax-exempts 
and for-profit entities. But the 
consequences of being on the 
wrong side of the argument, 
namely loss of an organization’s 
IRC Section 501(c)(3) status, should 
probably cause any tax-exempt 
organization entering into a joint 
venture with a for-profit entity 
to carefully ensure that the joint 
venture arrangement with the 
for-profit entity easily meets 
the more stringent requirements 
of Rev. Rul. 98-15.
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THE GREAT REVENUE CONVERGENCE: 
HOW TO RECOGNIZE REVENUE

In May 2014, the FASB (Financial 
Accounting Standards Board) and the 
IASB (International Accounting Standards 
Board) issued Revenue From Contracts 
With Customers, ASC 606 and IFRS 15, 
the converged standard for revenue 
recognition. This news will affect most 
entities: public, private and nonprofit.

The standard is effective for reporting 
periods beginning after December 15, 
2017, for US GAAP nonpublic entities. 
Early adoption is permitted but not 
earlier than periods beginning after 
December 15, 2016. The standard is 
effective for public and IFRS entities 
with reporting periods beginning after 
December 31, 2016.

Adoption of the new standard may be 
a challenge. There are two adoption 
methods available:

Full retrospective approach (excludes 
practical expedience) — which applies 
to all periods presented. This would 
require all contracts that existed during 
the periods being presented to be in 
compliance with the new standard. 
There would also be a cumulative effect 
on the beginning retained earnings (net 
assets) and disclosure of the reason for 
the change.

Modified retrospective approach 
— where only the most current period 
is presented. This would require any 
contracts in existence as of the effective 
date to be in compliance with the 
standard, as well as any new contracts. 
The cumulative effects of the changes 
would be reflected in the beginning 
retained earnings (net assets). The 
disclosure would require presentation of 
the current period as if prepared with 
the current standard, effectively requiring 
two sets of accounting records for the 
year of adoption.

The new standard will significantly 
increase required disclosures and 
change how revenue from contracts 
with customers is recognized. Entities 
will have to consider changes that 

might be necessary to information 
technology systems, processes and 
internal controls to capture new data 
and address changes in financial 
reporting requirements. In the past 
there was industry-specific guidance. 
The new standard provides a single, 
comprehensive revenue recognition 
model.

The underlying principle is that an 
entity will recognize revenue to show 
the transfer of goods or services to 
customers at an amount that the entity 
expects to be entitled in exchange for 
those goods and services.

The revenue standard applies to all 
contracts with customers, except for 
the following:

• 	 Lease contracts;
• 	 Insurance contracts;
• 	 Financial instruments and certain 

contractual rights or obligations 
within the scope of other standards;

• 	 Nonmonetary exchanges between 
entities in the same line of business to 
facilitate sales to customers; and 

• 	 Certain guarantees within the scope 
of other standards.

Please note that although contributions 
are not included in the exceptions listed 
above, contributions are considered 
support and not revenue. Contributions 
may contain restrictions on use but there 
is no specific customer receiving a good 
or service for their financial exchange.

Entities will need to follow a five-step 
approach to apply the standard to 
contracts with customers:

Step 1: Identify the contract with a 
customer
Step 2: Identify the separate 
performance obligations in the contract
Step 3: Determine the transaction price
Step 4: Allocate the transaction price to 
separate performance obligations
Step 5: Recognize revenue when or as 
each performance obligation is satisfied
The standard prescribes accounting for 

an individual contract with a customer, 
but allows for application of the 
guidance to a group of contracts with 
similar characteristics, if the entity is 
consistent with its application.

It is anticipated that entities may struggle 
with how to apply the new standard to 
their particular situation. The FASB and 
IASB have formed the Joint Transition 
Resource Group for Revenue Recognition 
(TRG) to address these issues. Some 
of the issues include gross versus net 
revenue, sales-based and usage-based 
royalties in contracts with licenses and 
goods or services other than licenses 
and impairment testing of capitalized 
contract costs. The FASB is looking 
at deferring the implementation date 
but organizations need to continue 
implementation work.

Adoption 
of the new 

standard may 
be a challenge. 
There are two 

adoptions 
methods 

available.

By Deborah Crown, 
Senior Manager 
(Columbia, MD)
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DID YOU KNOW?

I touch a lot of IRS Form 990s in a year. I 
confess. I enjoy reading 990s and I think 
I know more about the form, its history 
and the reasons for the questions than 
most individuals. But, as with all topics, 
I do not know everything.

Recently a colleague asked if I knew 
why there is a question on the 990 
asking “Did the organization receive 
any payments for indoor tanning 
services during the tax year?” I said that 
I did not know the reason but guessed 
that it could be the IRS’s method to find 
tanning salons that had inappropriately 
gotten exempt status as health orgs. 
Wrong guess! I had never focused on 
that question as it did not apply to any 
of my clients. In fact I saw it as one box 
that did not require thought. But now I 
was curious...

What I discovered is that the question 
is fairly new on the 990 and it is there 
in response to provisions of the Patient 

Protection and Affordable Care Act 
(ACA). The ACA imposed an excise tax 
on indoor tanning services as a method 
of raising revenue. At one point a 
similar tax was proposed on cosmetic 
surgery but that was dropped. The tax 
on indoor tanning services is 10 percent 
of the amount paid for that service, 
and it is paid by the consumer, to the 
provider, which then remits the tax to 
the federal government. The service 
provider also must file quarterly the 
Form 720, which is how one reports all 
kinds of excise taxes. The tax for indoor 
tanning services is reported just below 
the reporting on arrow shafts ($.48 per 
shaft).

So why is this on the 990? Well, Part V 
of the 990 is where the IRS questions 
you about your other tax filings such 
as payroll tax filings and the 990-T. It is 
possible that 990-filing organizations 
may provide tanning services and the 
IRS wants to know if you are paying 

the tax. There are provisions in the law 
about allocating bundled payments 
to the tanning services. For example, 
a college may have a student activity 
fee covering many services including 
tanning booths. The instructions explain 
how much of that fee is taxable.

So if your organization is providing 
tanning services (or arrow shafts), check 
out the instructions to Form 720. They 
may apply to you.

Article written by 
Jennine B. Anderson, 
Senior Consultant 
(Columbia, MD)
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With the increasing complexity of laws and 
regulations, it’s important for associations, 
foundations, charities, hospitals, schools 
and other tax-exempt entities to seek out 
professionals with extensive experience 
in nonprofit compliance issues. We 
understand there are many challenges 
affecting the industry and provide the 
attention needed to help clients stay 
focused on their job at hand.

UHY LLP’s National Not-For-Profit Practice 
offers comprehensive audit and assurance, 
tax planning and compliance and business 
advisory services to meet the unique, 
complex needs of nonprofit organizations. 
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These types of specialized services, which 
cut across the traditional service lines, 
demonstrate our philosophy of skilled 
professionals integrating industry expertise 
with technical services. 
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